Anderen over de training

Ik ging er eerlijk gezegd vrij sceptisch in…ik wist dat ik iets moest veranderen, vooral wat betreft werkgebied, maar was niet zo van het ‘vage’ gedoe. Uiteindelijk de cursus fris ingestapt en heb ik geleerd om me niet zo druk te maken om de dagelijkse stress. Het komt zoals het komt. Het duurde even om bepaalde gedachtepatronen te accepteren en heeft het zeker wat frustratie gekost,…’t lukt toch niet en ik leer dit nooit’….Juist dit leren om dit los te laten en te accepteren zoals het is…heeft me veel opgeleverd. Het is nu een kwestie van doorzetten en zorgen dat de ‘vervelende gedachten’ weer in ‘de trein’ gezet kunnen worden…
Ook de tekst ‘ik zit als ik zit en ik loop als ik loop’ (na enkele trainingen snapte ik dit pas) heeft gezorgd dat ik niet verantwoordelijk ben voor de automatische gedachten die ik heb (en die iedereen heeft) en vooral het te laten gebeuren zoals het is op ‘dat moment’. Bewuster leven in de momenten van de dag die normaal automatisch aan je voorbij gaan omdat je eerst bezig was met 20 dingen die nog in de nabije toekomst lagen…Het is NU zoals het NU is…
Charlotte

Zonder echt vergelijkingsmateriaal te hebben durf ik te stellen dat Marc een echte professional is in zijn vakgebied. Hij is vakkundig, ervaren, professioneel, geduldig, alert en sterk in groepsprocessen. En hij heeft humor. En niet zweverig. Ik ben ervan overtuigd dat als er een onderzoek zou komen naar vergelijkbare cursussen dat zijn programma hoog in de rankings zal eindigen. In onze groep zaten 10 cursisten en allen hebben op hun manier iets aan de training gehad en zagen de meerwaarde in. Voor mij geldt dit voor de volle 100%, ik beveel de cursus van harte aan!
Thijs

In plaats van geleefd te worden, heb ik inzicht gekregen hoe ik kan leren leven. Het leek een ontdekkingsreis in mijn eigen lichaam en heeft me inzicht gegeven in lagen die me onbekend waren, zowel emotioneel/mentaal als fysiek. Het heeft me bewust gemaakt te leren luisteren naar mijn eigen lichaam en bijbehorende patronen, mijn grenzen aan te geven en patronen te accepteren, omdat ik het waard ben.

Voor deze training verweet ik mezelf ongeduldig te zijn. Nu weet ik: ik ben niet ongeduldig, ik heb ongeduldige gedachten. En door heelveel te oefenen, te mediteren, lukt het me die gedachten als het ware te 'aanschouwen' . Als ik nu ergens tegenop zie, weet ik dat ik altijd, in mezelf een plekje heb, door me te richten op mijn adem en door te stoppen, even stil te zijn, puur te zijn. Ook al is dat maar 3 minuten per dag; ik heb minder stress en geniet intenser.
Cornélise

Ik was altijd aan het vechten tegen mezelf, voor prestaties. Alles moest beter, meer en sneller. Door de training heb ik de rust en de ruimte gevonden om alles -en vooral mezelf- gewoon te laten zijn. Daardoor gaat alles vanzelf beter, zonder te vechten.

De mindfulness training heeft mij geholpen met het bewuster worden van de tijd die ik besteed aan stress en andere onnodige zaken. Ik heb geleerd om dit om te zetten naar bewuste tijd voor mezelf.
Aangezien mijn piekergedrag ook een aandachtspunt was tijdens de training, ben ik daar veel mee bezig geweest. Ik heb geleerd dat je niet verantwoordelijk bent vootrje gedachtes, maar wat je ermee doet. Dit heeft mij het inzicht gegeven dat ik niet anders ben dan anderen en dat ik zelf kan kiezen wat ik met deze gedachtes ga doen. Dit heeft mij meer rust gegeven.

Deze training heeft me heel veel gebracht. Ik voel me minder afhankelijk van de omstandigheden; rust en aandacht is altijd voorhanden, ook in hectiek. Ik heb nu meer technieken om daar even op in te pluggen. Ik voel me lichter, kalmer en minder strak. Ik voel me óók nog steeds vaak hyper en rusteloos, maar het verschil is dat ik me er nu sneller bewust van ben, én dat ik het makkelijker kan accepteren en los kan laten. En dat is me heel veel waard.
De trainingsopbouw zit sterk in elkaar, het proces is heel krachtig. Marc is daarbij een ideale facilitator. Hij begeleidt de stappen met rust en humor, zonder zalvend of overdreven zen te worden.
Iris

Je leert een objectieve toeschouwer te zijn van je eigen gevoelens en gedachten waardoor je beter in staat bent om omstandigheden te accepteren zoals ze zich voordoen. De training heeft mij daardoor geleerd om mezelf niet meer zo snel te verliezen in stressvolle situaties op de werkvloer of vervelende gebeurtenissen in mijn privéleven.
EllenW

De cursus heeft mij inzichten en handvatten gegeven over hoe je meer in het nu kunt leven, over hoe je minder stressvol kunt leven en over hoe je met gedachtes kunt omgaan. Waardevolle inzichten die me helpen om iets relaxter en lichter in het dagelijkse leven te staan. Marc is een top cursusleider; geen zweverige, wollige toestanden, maar gewoon heldere praktische uitleg over hoe je meer mindfull kunt denken en zijn in je dagelijks leven. En daarbij wekelijks oprechte interesse in zowel positieve als negatieve ervaringen van deelnemers
CH

Door elke dag aspecten van mindfulness toe te hebben gepast gedurende de cursus heb ik ontspanning op vele manieren meer ervaren dan voorheen. Over het algemeen genomen ervaar ik meer acceptatie en berusting. Specifiek ervaar ik meer geluksmomenten, rustmomenten, ik heb weer de rust en tijd gevonden om boeken te gaan lezen, ik heb betere handvatten om met conflicten om te gaan, ik ben me meer verbonden gaan voelen met de mensen om mij heen, ik ben de schoonheid in de kleine dingen meer gaan zien, kan vaker beter relativeren, laat me minder snel gek maken en ervaar meer eigenwaarde.
Luuk

Ik was altijd nieuwsgierig wat Mindfulness mij kon brengen. Na de cursus kan ik zeggen dat het me meer heeft gebracht dan ik van te voren kon bedenken. Ik ben me veel meer bewust van hoe mijn gedachten met mij aan de haal gaan, maar ik ben me ook bewust dat ik dit proces kan stoppen en veranderen. Daarnaast merk ik dat ik me beter kan focussen zowel in mijn werk als in mijn privéleven.
Marion van Dam

Met zijn kennis van, en ervaring met, mindfulness krijgt Marc zijn deelnemers elke week enthousiast. De training geeft je o.a. handvatten hoe om te gaan met het gevoel van de automatische piloot en geeft je tegelijkertijd inzicht in je eigen patronen. Dit met behulp van goede materialen en media zoals smsjes en een informatieve website. Marc, waar kan ik me inschrijven voor de vervolg training?
S Coppens

De training heeft me veel inzicht gegeven in de manier waarop je met stress en onplezierige gebeurtenissen in het leven om kunt gaan. Ook ben ik me eerder bewust van momenten waarop ik op de automatische piloot over ga. De meditatieoefeningen zijn even wennen, maar als je het regelmatig doet dan merk je dat je er in de rest van de dag rustiger van wordt.
MJ

De mindfulnesstraining voor drukke dertigers is voor mij een hele bijzondere en waardevolle training geweest. Ik heb geleerd om rust en ruimte te creëren, en vooral hoe het is en hoe het voelt om te accepteren en los te laten. Wat déze training nu juist zo bijzonder maakt is dat de groep bestaat uit mensen in dezelfde leeftijdscategorie en in dezelfde fase in het leven, wat zoveel dingen zo herkenbaar maakt. Marc is met zijn rustige en geïnteresseerde benadering een hele prettige trainer waar ik veel aan heb gehad.
Tamara

8 weken lijken kort, maar zo snel kan je leven veranderen. In de twee maanden heb ik weer richting gevonden. Ik sta meer open, let op mezelf en anderen. Meditatie was niets voor me, maar nu is het iedere dag een beloning.
JR

Het is voor mij moeilijk aan te geven wat ik exact aan de training heb gehad, omdat de afgelopen 10 maanden van mijn leven als een grote waas voorbij is gegaan.
En geen waas, omdat ik er niks van heb meegekregen of heb begrepen, maar omdat verschillende stemmingen, fasen en ontwikkelingen elkaar zo snel opvolgden en ik hier zo intensief mee in de weer ben geweest dat het op dit moment nog een stukje reflectie betreft om te kunnen zeggen wat ik waaraan te danken heb.
Wat ik wel zeker weet wat ik onder andere aan de training te danken heb, is dat ik veel meer vrede met bepaalde aspecten van mezelf heb gekregen en daardoor minder pieker, minder snel een schuldgevoel vasthoud en daardoor minder stress en meer rust ervaar: ik hoef niet altijd iets te doèn om bepaalde gedachten los te laten of te veranderen.
Anoniem

Met de training wilde ik met name meer rust bereiken in mijn vrije momenten. Dit is zeker gelukt! Na een paar weken merkte ik opeens dat ik minder nadacht over werk als ik vrij was en het zondagavond gevoel was weg. Waar ik van te voren geen rekening mee had gehouden, maar misschien nog wel leuker vind is dat de training me focus heeft gebracht en meer aandacht voor mooie dingen. Ik zie opeens van alles op mijn fietsroute naar werk die me in de jaren daarvoor nooit zijn opgevallen.
Anoniem

Wat ik met name prettig vond aan de training is dat je deze met anderen volgt die in een zelfde fase in hun leven zitten. Hierdoor kan je elkaar goed ondersteunen en ook veel van elkaar leren. De training weet een goede balans te vinden tussen het vinden van meer innerlijk evenwicht en tegelijkertijd ook het erkennen van het drukke moderne bestaan. Deze cursus heeft mij geholpen om meer te genieten van – en te focussen op – hetgeen waar ik nu mee bezig ben. Niet alvast staan als je nog zit, niet alvast lopen als je staat, maar gewoon even ‘zijn’.
MM

Mindfulness is echt een aanrader voor mensen die veel moeten van zichzelf, vaak een gevoel van druk zijn en onrust hebben en voor mensen die niet altijd aanwezig zijn in het hier en nu doordat ze met hun gedachten vaak ergens anders zitten.
‘Observeer en ontvang’ is wat ik van de training meegekregen heb. Ik heb geleerd me bewust te geworden van mijn gedachten, gevoelens en emoties waardoor ik me minder hierdoor laat inpakken en meeslepen. Tevens ben ik vriendelijker voor mezelf geworden, waardoor ik meer rust in mezelf heb gekregen en minder streef naar meer dan dat er is.
Anoniem

 Deze training heeft me laten inzien in hoeverre mijn gedachten soms leidend zijn en me daarom de bomen insturen waardoor ik het bos niet meer zie. Ik heb nu een gereedschap om prioriteiten te zien en te voelen.
Daarnaast heeft deze training me in laten zien dat ik mezelf niet langer moet veroordelen en moet accepteren dat bepaalde gevoelens en emoties er nu eenmaal zijn.
De oefeningen hebben me in laten zien dat je inderdaad je aandachtspier kan trainen.
Al met al een enorme verrijking van mijn leven.
Ferry Timmer

Mindfulness voor drukke dertigers heeft mij laten inzien dat er meer is in het leven dan aandacht schenken aan je vrienden en familie, aan je werk en collega’s, aan je huishouden en aan je sociale activiteiten. Namelijk mijn aandacht in mezelf houden en dat is voor mij een geheel nieuwe wereld. Je bewust worden van hoe je denkt, hoe je je voelt, hoe je reageert in bepaalde situaties is erg leerzaam. Ik ben gaan inzien dat ik een keuze heb hoe ik met bepaalde situaties wil omgaan (voortaan). Ik signaleer sneller en zie de mogelijkheid om anders te reageren.
Hierbij heb ik Marc enorm gewaardeerd als trainer. Ik vind hem super toegewijd, inlevend en zeer oprecht geïnteresseerd in (de ontwikkelingen van) de deelnemers.
T.E.

De training Mindfulness voor drukke dertigers is een hele praktische en effectieve manier om beter om te leren gaan met gedachten, gevoelens en sensaties die wij als ongewenst ervaren. De training geeft inzicht en rust. Het heeft mij meer laten genieten van alledaagse dingen en helpt me nog steeds bij afleren van routinematig gedrag.
Vincent Moonen

Het heeft me (wederom) doen beseffen hoe belangrijk het is om dicht bij je gevoel te blijven.
Helma van de Langeberg

Ik ben niet meer continu bezig met wat er allemaal nog moet gebeuren/geregeld moet worden en pieker weinig tot niet meer over dingen die gebeurd zijn (“had ik dat niet toch beter anders kunnen doen” of “had ik nou maar niet dat gezegd” etc.). Ik ben beter in staat dingen los te laten en heb daardoor veel meer rust gevonden. Ook lukt het me steeds beter in het nu te zijn en dingen bewust te doen. Het credo ‘zijn waar je bent, willen wat je hebt’ heeft me daar erg bij geholpen en helpt me daar nog dagelijks bij.
A.Z.

De training Mindfulness voor drukke dertigers heeft voor mij veel betekend. De training heeft een goede verhouding tussen praktische oefeningen (waar je zelf ook mee aan de slag kunt) en theorie. De oefeningen hebben ervoor gezorgd dat ik nu een start heb gemaakt om open te staan voor de sensaties die er in mijn lichaam zijn. Daar kan ik na de cursus heel goed verder mee aan de slag. Het mooie van mindfulness is dat je het de gehele dag kan toepassen, wat je ook aan het doen bent. Ik leef met veel meer aandacht!
Sarinah Ranty

Door de mindfulness training ben ik mezelf minder hard gaan beoordelen. Daardoor vind ik mezelf aardiger, meer een mens die ook wel eens mag falen. Dat voelt zachter en geeft daardoor meer rust en acceptatie van dingen die ik eigenlijk anders zou willen. Ik zie nu beter dat gevoelens, gedachten en staten van zijn fluctueren, veranderen, voorbijgaan.
F

De training heeft mij laten inzien dat ik veel op activiteiten in mijn leven op de ‘automatische piloot’ uitvoer en dat even de tijd nemen ook andere oplossingen naar boven kan brengen. Tevens heb ik geleerd dat ik erg streng ben voor mezelf en dat ik met mildheid voor mezelf situaties kan accepteren en eerder kan loslaten.
Ellen

'Ik heb dit weekend al drie keer geoefend met de 'body scan' en ik kan er maar niet over uit dat ik gewoon aan helemaal niets denk. Ik kan het ook in de auto oproepen en in het -nu- verblijven. Dat is gewoon een rare gewaarwording omdat ik altijd gedachten in mijn hoofd heb spoken. Rust, rust, rust'.
Anoniem

Mindfullness, het zei mij niets maar heeft mij veel gebracht. Meer inzicht in mijn leven en de mogelijkheid om tot mijzelf te komen in een korte tijd. Dit alles in een aangename omgeving en de rust van professionele begeleiding . Met de steun van de yoga en praktische oefeningen kom ik meer tot mijzelf en tot rust.
René Ebbing

Deze training draagt bij aan het inzicht in jezelf, je automatismen en je reacties daarop. Je wordt bewuster, en dat is goud waard.
Anoniem

Ik heb de mindfulness training als positief ervaren. Ik worstel al vier jaar met een gevoel van overbelasting in mijn leven. Met de komst van een kindje in 2006 en meer druk/ spanning op mijn werk en financiële moeilijkheden van mijn ouders, was bij mij de rek eruit.
Ik heb op het hoogtepunt Pfeiffer gehad waarbij mijn huisarts mij adviseerde om meer rust/ ontspanning te zoeken. Ik heb gesprekken met verschillende experts gehad om meer rust te vinden, maar het hielp niet of nauwelijks. Een haptonoom heeft mij een beeld gegeven van gedrag dat mij onder spanning brengt. Dat was waardevol, maar nog niet intensief genoeg.
Tijdens de mindfulness training heb ik in een intensieve periode naar mijzelf gekeken en werd ik me gewaar van hetgeen er bij lichamelijk/ geestelijk misgaat bij stress.
Ik denk dat deze intensiteit belangrijk is om mijn gedrag te veranderen.
Anoniem

Door de training kwam ik dichter bij mezelf, waardoor ik beter leerde luisteren naar mijn lichaam. Ik heb beter geleerd met rust naar mezelf te kijken en alle facetten die daar bij horen.
E.S.

Naar boven