In oosterse tradities bestaat het beoefenen van mindfulness al meer dan 2500 jaar. In oude teksten wordt mindfulness beschreven als een methode om het persoonlijk lijden te verminderen. En positieve kwaliteiten zoals inzicht, wijsheid en medeleven te ontwikkelen.
In de jaren zestig van de vorige eeuw is de belangstelling voor mindfulness als begeleidingsvorm in de hulpverlening op gang gekomen. Jon Kabat-Zinn is een pionier die mindfulness vanaf de jaren tachtig toepaste in een medische setting voor patiënten met chronische pijn en psychomatische klachten.
Zijn aanpak, de Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR), bestaat uit een intensieve mindfulness-training van acht wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur, waarbij deelnemers verschillende technieken leren.
Teasdale, Segal en Williams hebben pionierswerk verricht door MBSR te combineren met cognitieve technieken: Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT).
De training Mindfulness voor drukke dertigers is grotendeels gebaseerd op deze succesvolle trainingen.
Het enthousiasme en optimisme van de toepassingsmogelijkheden van mindfulness is in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Er zijn inmiddels vele artikelen en boeken over mindfulness verschenen. De voorspelling is dat mindfulness in de komende jaren gaat leiden tot grote veranderingen in de begeleiding en de hulpverlening. Deelnemers zijn in ieder geval ook zeer enthousiast.