Het belangrijkste voordeel van deze training is dat de andere deelnemers ook drukke dertigers zijn. Het uitwisselen van ervaringen en tips is daarom veel interessanter. Ook is de training niet in een achteraf zaaltje, maar een ruimte die bij drukke dertigers past. De trainers zijn bekend met de problematiek van deze levensfase en hebben deze zelf ook ervaren.
Dat kan heel goed, zeker in het begin. Want bij de eerste keren oefenen word je je bewust van wat je allemaal denkt en voelt. En dat is vaak heel veel. Als je op de ‘automatische piloot’ leeft heb je dat veel minder door. Maar om iets te kunnen veranderen, moet je het eerst gaan zien en herkennen. Dan ontstaat er een keuzemogelijkheid die er eerst niet was omdat het niet in je blikveld lag.
Meditatie oefeningen zijn zeker onderdeel van mindfulness voor drukke dertigers, maar zij zijn slechts één van de oefeningen. Deze oefeningen zijn niet het doel op zich, maar het middel. Het middel om met aandacht in het nu te leven. De training is er dus niet op gericht om een goede mediteerder te worden, maar om de inzichten van meditatie (en andere oefeningen) in het dagelijks leven te integreren.
Ontspanningstechnieken helpen goed, je gebruikt je vermogen om te ontspannen. Maar het is een beetje het blussen van de brand. Met mindfulness pak je het probleem aan bij de wortel. Je wordt je bewust van vroege signalen. En gaat anders om met stressvolle gedachten. Je reageert bewust en niet meer automatisch.
Je verstand is zeker belangrijk. Sommige gedachten helpen je ook heel goed bij waar je mee bezig bent. Echter, soms komen er alleen maar gedachten op die je afleiden van waar je dat moment mee bezig bent (bijvoorbeeld als je denkt aan alles wat je nog moet doen). Mindfulness helpt je om bewust met al deze verschillende soorten gedachten om te gaan en daarin zelf een keuze te maken. Je leert je verstand voor je te laten werken.
Mindfulness is hot en dat zie je in het aanbod. Bovendien is mindfulness geen beschermde naam en een breed begrip. Onze trainers hebben verschillende (gecertificeerde) opleidingen voor Mindfulness gevolgd (MBCT-trainingen en Instituut voor Mindfulness). Bovendien zijn zij zeer ervaren trainers en coaches en kennen zij de problematiek van dertigers.
Mindfulness roept soms associaties op met goeroes, kruidenthee en lotushoudingen en krijgt soms de stempel op van ‘zweverig’. Mindfulness voor drukke dertigers is echter gewoon een training om aandachtig te werken, de (onnodige) franje is achterwege gelaten.
Je hoeft zoals bij spirituele zaken ook niet in het nut te geloven, omdat het nut breed wetenschappelijk is aangetoond.
Als jij je herkent in de beschrijvingen en voorbeelden over drukke dertigers dan kun je natuurlijk meedoen met deze training. Datzelfde geldt voor mensen die net iets ouder zijn dan 40.
De mindfulness training werd in 1979 door Jon Kabat-Zinn speciaal voor ziekenhuispatiënten met chronische pijn ontwikkeld. Al gauw bleken ook deelnemers baat te hebben met andere gezondheidproblemen.
Opvallend is dat in toenemende mate de deelnemers niet vanwege moeilijkheden of gezondheidproblemen de mindfulness training volgen. De reden voor hen was puur hun wens om in het hier-en-nu te leren leven en zo de kwaliteit van hun leven te verhogen.
Voor mindfulness in organisaties en bedrijven hebben wij speciale programma's ontworpen. Je leest er meer over op www.bedrijfsmindfulness.nl.
Staat jou vraag er niet bij, stel deze alsnog.